top of page
  • info522145

MIR Festival 2008



Poster < Cristian Chironi (IT)


Το ποδόσφαιρο, η ιστορία και μια τσίχλα: ταξίδι στο χρόνο μέσω της εικόνας. Το να γίνεσαι εικόνα... Η περφόρμανς Poster παίζει πάνω στα όρια των σχέσεων ανάμεσα στο σώμα και την εικόνα, την πραγματικότητα και το φανταστικό, τον παρόντα και τον παρελθόντα χρόνο, την κίνηση και την ακινησία, τη μαζική ψυχαγωγία και την πολιτική, το προσωπικό πάθος και τη συλλογική μνήμη.


Απόφοιτος της Accademia de’ Belle arti της Μπολώνια, ο Cristian Chironi είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ανερχόμενους εικαστικούς καλλιτέχνες της πόλης του, με σημαντική εκθεσιακή δραστηριότητα στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Κινείται στο χώρο της φωτογραφίας, της ψηφιακής εικόνας, της εικαστικής περφόρμανς και του βίντεο. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από σαρκαστική διάθεση και τα τελευταία χρόνια αναφέρεται συχνά στην ιστορική και κοινωνική διάσταση του ποδοσφαίρου.

13 & 14.09.2008, 21:00




DÉBUT – In Memory of Coming < Mala Kline (SI)


Ερμηνεύουν οι Mala Kline (SI) & Rob M. Hayden (BE)


Δεν πρόκειται για το «ντεμπούτο» της Mala Kline, αλλά για το έργο μιας χαρισματικής δημιουργού. Σε μιαν ατμόσφαιρα που παραπέμπει στις ταινίες του Λυντς αλλά και στην Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, εκτυλίσσεται μια παράξενη ιστορία με χάπι έντ. Η Kline καθοδηγεί το κοινό της σ’ ένα στενό πέρασμα ανάμεσα σε διαφορετικούς κόσμους. Τη μουσική της παράστασης ερμηνεύει ζωντανά ο Rob M. Hayden, στενός συνεργάτης του Wim Vandekeybus.


Η Mala Kline έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Iztok Kovač and Wim Vandekeybus και παράλληλα με την καριέρα της ως περφόρμερ και χορογράφος τελειώνει το διδακτορικό της στη Φιλοσοφία.

18.09.2008, 21:00




Nothing & While walking > Milena Urgen Koulas (SR/CY)


Δύο υπέροχες κινητικές περφόρμανς από τη Milena Urgen Koulas (SR/CY), μια νεαρή δυναμική περφόρμερ που άλλοτε φέρνει στη σκηνή τις σκιές του εαυτού της και άλλοτε επιχειρεί την απόλυτη έκθεση.


Nothing


Μια «σκοτεινή» ευρηματική περφόρμανς στο ημίφως σχεδιασμένη πάνω σ’ ένα συγκλονιστικό κομμάτι του Luboš Fišer. Βραβείο στο φεστιβάλ New Europe Dance της Πράγας.

14.09.2008, 21:45




While walking


«Με χαμένη την αξιοπρέπεια, αλλά περήφανη. Ευάλωτη, αλλά δυνατή. Γυμνή αλλά θερμή. Και πάνω απ’ όλα, μες στη μοναξιά.» MU


15.09.2008, 21:00



Η σιωπή του Παπαγάλου < fingersix - Σοφία Μαυραγάνη / Sofia Mavragani (GR) *


Ερμηνεύουν οι Παυλίνα Ανδριοπούλου, Νικλοέτα Ξεναρίου, Δρόσος Σκώτης.


“Η σιωπή του παπαγάλου”, είναι μία ανοιχτή διερεύνηση των ορίων μεταξύ ανθρώπινου και ζωώδους, σιωπής και φλυαρίας, αφασίας και λόγου, δοσμένη μέσα από μια επικίνδυνα αφελή ιστορία. Όλοι είναι ανήσυχοι και εφιστούν την προσοχή. Περιμένουν τον παπαγάλο κάτι να τους πει. Οτιδήποτε. Ξέρουν ότι λέει πολλά επειδή ξέρει πολλά, ξέρουν ότι μιλάει ακατάπαυστα, ξέρουν ότι τα λέει όλα. Γιατί, όμως, αργεί; Ο παπαγάλος έρχεται, είναι έτοιμος να βγάλει λόγο και -χωρίς κανέναν απολύτως λόγο- ο παπαγάλος δεν έχει λόγο.


Μετά τις σπουδές της στην Ακαδημία Χορού του Arnhem/Ολλανδία η Σοφία Μαυραγάνη ίδρυσε το διεθνές καλλιτεχνικό δίκτυο fingersix και ήρθε στην Ελλάδα για να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά της. Έχει χορογραφήσει τρεις παραστάσεις, από τις οποίες η Μ του 2007-8 άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η παράσταση Η σιωπή του Παπαγάλου έγινε ειδικά για το MIRfestival.

19 & 20.09.2008, 21:00



Οι Ηλικίες του Κόσμου/ Ages of the world: Exile 2008 > Jessica Hénou (FR/GR)


Πότε συγκινητική, πότε ανατρεπτική, η κατάθεση της Jessica Hénou μόνο αδιάφορη δε μπορεί να είναι. Μια αφήγηση 5 ταξιδιών γίνεται αναζήτηση ταυτότητας. «Το σόλο μου είναι ένα ημερολόγιο ταξιδιού: Γαλλία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ελλάδα. Χώρες στις οποίες έζησα. Χώρες όπου μ’ άρεσε να είμαι ξένη.» JH


H Jessica Hénou, που δε βρίσκει ησυχία σε μια χώρα, εκτός από το ότι έχει χορέψει με σημαντικά ονόματα του διεθνούς χώρου όπως η Susan Buirge, και εκτός από το ότι διδάσκει σύγχρονο χορό, υπήρξε αρχισυντάκτρια ενός περιοδικού για τις παραστατικές τέχνες στη Λισαβόνα και έχει πραγματοποιήσει πέντε ξεχωριστά πρότζεκτ με το προσωπικό της δημιουργικό όχημα, τα Χοροεργοτάξια.

15.09.2008, 21:45 & 16.09.2008, 21:00



Misty recollections < Absent without leave (GR) *


Αbsent without leave ονομάζεται το προσωπικό μουσικό όχημα του Γιώργου Μαστροκώστα, ο ήχος του οποίου καλύπτει ένα ευρύ φάσμα από post-rock και shoegaze μέχρι ambient και electronica. Έχει ήδη πληθώρα επίσημων κυκλοφοριών και επικείμενες κυκλοφορίες σε διάφορα ανεξάρτητα labels του εξωτερικού. Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και διεθνώς.


Ο Αbsent without leave στο πρότζεκτ Misty recollections επιχειρεί να πλαισιώσει οπτικά και ηχητικά το μελαγχολικό αίσθημα θαμπών αναμνήσεων της εγκαταλελειμμένης υπαίθρου χώρας. Το Misty recollections θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο MIRfestival. Μέρος του πρότζεκτ είναι μια ταινία του Γιώργου Μαστροκώστα και της Ευτυχίας Ραμαντζά, που μαζί με τον ήχο αποτελεί μια ενότητα.

19.09.2008, 22:00




Europevessel Afrika < KINE&QUEEN MAKITA (GR) *


«Καθώς η Αφρική είναι μία αχανής έκταση, αποφασίζουμε να φτιάξουμε ένα καραβάνι προκειμένου να την διασχίσουμε. Το καραβάνι αποτελείται από μία ετερόκλητη σειρά σε πρόσμειξη: πρόσφυγες και τουρίστες, εμπορεύματα και καμήλες, μιγάδες και βεδουίνοι. Βέβαια, τίποτα δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν ξεκινάμε.» K&QM


Oι ΚΙΝΕ συμπράττουν με την QUEEN MAKITA σε ένα πρότζεκτ που παίρνει τη νέα του μορφή ειδικά για το MIR και κλείνει τις εκδηλώσεις του φετινού φεστιβάλ.


Οι ΚΙΝΕ δρουν στην πόλη από το 2001 θέτοντας ερωτήματα σχετικά με τα όρια του κινηματογράφου και την (μη) υλικότητα του φιλμ μέσα από μία σειρά προβολών που αναπτύσσεται, δίχως τάξη, σε ετερόκλητους χώρους. Με μια ιδιαίτερη αγάπη για το Super 8, οι ΚΙΝΕ εκτός από τις προβολές παράγουν οι ίδιοι ταινίες και εγκαταστάσεις με φιλμ.

Με κέντρο την εργασία της πάνω στη γλυπτική και το σχέδιο, η QUEEN MAKITA εξερευνά τα οπτικοακουστικά μέσα, ακολουθώντας παρόμοιους τρόπους προσέγγισης. Ηχογραφώντας με εξοπλισμό χαμηλής πιστότητας και αντλώντας το υλικό της από οποιαδήποτε πηγή προσφέρει η καθημερινότητα, κατασκευάζει μικρές ενότητες οι οποίες οργανώνονται σε μία μεγαλύτερη σύνθεση.

Μέσα από το συγκερασμό διαφορετικών μέσων και υλικών, οι KINE&QUEEN MAKITA αναπτύσσουν τα σχέδιά τους, τα οποία παρουσιάζουν σε ζωντανές οπτικοακουστικές παραστάσεις.

20.09.2008, 22:00

5 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page