top of page
  • info522145

1900



Του Αλεσάντρο Μπαρίκο

Από το ΠΑΝΔΑΙΜΟΝΙΟ 7


Το «Βιρτζίνιαν» ήταν ένα ατμόπλοιο, που στα χρόνια του μεσοπολέμου ταξίδευε ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική, φορτωμένο εκατομμυριούχους, μετανάστες και ανθρώπους κάθε λογής. Εκεί, λένε, κάθε βράδυ εμφανιζόταν ένας εξαιρετικός πιανίστας, εκπληκτικής δεξιοτεχνίας, που έπαιζε μια μουσική πρωτάκουστη, θαυμαστή, η οποία ανήκε μόνο σ’ αυτόν: τη μουσική του Ωκεανού, που η ηχώ του απλώνεται σ’ όλα τα λιμάνια. Λένε, πως γεννήθηκε πάνω σ’ εκείνο το καράβι και πως δεν κατέβηκε ποτέ. Το όνομά του: Ντάνυ Μπούντμαν Τι Ντι Λέμον Χιλιαεννιακόσια.

Το 1900 του Αλεσάντρο Μπαρίκο μετρά αλλεπάλληλες επιτυχημένες παραστάσεις σε πάνω από 20 χώρες από το 1990 και μετά. Έγινε δε, ευρύτερα γνωστό ύστερα από τη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη από τον εξαίρετο Τζιουζέπε Τορνατόρε.

Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την προηγούμενη σεζόν από το ΠΑΝΔΑΙΜΟΝΙΟ 7. Θεατές στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Πάτρα, την Ιθάκη μυήθηκαν στη μοναδική ιστορία του Ντάννυ Μπούντμαν Τι Ντι Λέμον Χιλιαεννιακόσια, του σπουδαίου πιανίστα που γεννήθηκε και πέθανε πάνω σε ένα πλοίο, χωρίς να πατήσει ποτέ το πόδι του στη στεριά. Ο Μπαρίκο υπογράφει ένα σπαρακτικό και ταυτόχρονα κωμικό κείμενο «του μεγαλύτερου πιανίστα που έζησε ποτέ». Με τρυφερότητα και ευαισθησία αναφέρεται σε θέματα όπως η μετανάστευση, η ελπίδα, η φιλία, οι ανθρώπινες σχέσεις γενικότερα. Για το πεπερασμένο της ζωής και την απεραντοσύνη του κόσμου.

Από τις 15 Οκτωβρίου 2009, η παράσταση επαναλαμβάνεται στο Θέατρο Αλκμήνη, για πολύ περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, για όσους δεν πρόλαβαν να μάθουν ποιος είναι ο Ντάννυ Μπούντμαν Τι Ντι Λέμον Χιλιαεννιακόσια.


Ταυτότητα της παράστασης


Συγγραφέας: Αλεσάντρο Μπαρίκο

Μετάφραση: Σταύρος Παπασταύρου

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας

Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης

Σκηνικά – κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας

Κίνηση: Αλεξάνδρα Τσοτανίδου

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Καρολίνα Ρήγα

Παίζει ο Μιλτιάδης Νίκας

Πρεμιέρα: Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Ημέρες: Πέμπτη – Κυριακή

Ώρα έναρξης: 21:00

Διάρκεια: 1 ώρα και 30΄

Εισιτήρια: 15€ και 10€ φοιτητικό


6 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page