top of page
  • info522145

ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑΣας ενημερώνουμε ότι οι παραστάσεις ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΪΟΥΟ Διαχρονικός Λόγος ενός Μεγάλου Έλληνα για το Σήμερα


Για δέκα μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Αλκμήνη


Κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 18.30 Διάρκεια: 70'


Πρεμιέρα Σάββατο 25 Απριλίου


"...Ξέρετε πότε νὰ λέγη ὁ καθεὶς «ἐγώ»; Ὅταν ἀγωνιστῆ μόνος του καὶ φκειάση, ἢ χαλάση, νὰ λέγη ἐγὼ· ὅταν ὅμως ἀγωνίζονται πολλοὶ καὶ φκειάνουν, τότε νὰ λένε «ἐμεῖς». Εἴμαστε εἰς τὸ «ἐμεῖς» κι᾿ ὄχι εἰς τὸ «ἐγώ»..."

Μέσα σε ένα χωμάτινο αλωνάκι και συνοδεία λύρας και ταμπουρά, θα ακουστεί ο λόγος του Μακρυγιάννη, για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή, έτσι όπως ο Θανάσης Σαράντος εμπνεύστηκε, σκηνοθέτησε και παρουσιάζει τα «Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη», για 10 μόνο παραστάσεις από το Σάββατο 25 Απριλίου στο Θέατρο Αλκμήνη.

«Εγώ την αλήθεια θα την ειπώ γυμνή», έλεγε ο Μακρυγιάννης, ήρωας του σπαθιού και της πένας, που έδωσε συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας με την "απελέκητη γραφή" του.

Με αφορμή τα 150 χρόνια από το θάνατό του, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θανάσης Σαράντος παρουσιάζει την παράσταση που ανέβηκε με ιδιαίτερη επιτυχία τον Νοέμβριο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα και τον περασμένο Αύγουστο στη γενέτειρα του ήρωα, στο Κροκύλειο Φωκίδος.

Δείγμα της δημώδους γλώσσας στη νεοελληνική γραμματεία, τα «Απομνημονεύματα», είναι η συγκλονιστική αλήθεια της ζωής του ίδιου του ήρωα, που θα θελήσει να την ιστορήσει πάνω στο χαρτί. Με τα ελάχιστα κολλυβογράμματα που ξέρει, νιώθει επιτακτική την ανάγκη να μεταδώσει το ζωντανό κομμάτι της Ιστορίας στις γενιές που έρχονται.


Σημείωμα σκηνοθέτη Θανάση Σαράντου

«Καταπέλτης ο λόγος του Μακρυγιάννη για τη σύγχρονη διανοουμενίστικη "ελίτ" που ανερυθρίαστα βαφτίζει "παρωχημένες εμμονές" τα όσια και τα ιερά του. Που, μεθυσμένη από τα υποσχόμενα κέρδη του εθνικού ξεπουλήματος, απαξιώνει την αγάπη και την αγωνία του σημερινού Έλληνα για το τι θα απογίνουν όλα αυτά, που "γι' αυτά πολεμήσαμε". Καταπέλτης και για την αδικία που βλέπει να γίνεται σ' όλους τους παλιούς ήρωες, τους επιζήσαντες του Αγώνα -μαζί και στον ίδιο- από το νέο κράτος της βαυαροκρατούμενης, πλέον, Ελλάδας. Με μένος απέναντι στους δουλοπρεπείς Έλληνες πολιτικούς της εποχής του, που ξεπουλάνε όσα κέρδισαν με αίμα οι παλιοί αγωνιστές. Έζησε την άκρα αχαριστία και είχε τέλος πικρό, με τα μόνα παράσημα που θα του απονείμει η αγαπημένη του πατρίδα να είναι μια καταδίκη "εις θάνατον" και μερικές αγιάτρευτες πληγές, που θα τον στείλουν στον τάφο στα 67 του χρόνια. Ο αγράμματος γιος βοσκών της Ρούμελης δίνει ένα συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας». "Ο διαχρονικός λόγος ενός μεγάλου Έλληνα ακούγεται επίκαιρος όσο ποτέ σήμερα".


Τα «Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη» είναι μια παράσταση που πρέπει να δουν όλοι οι Έλληνες!


Σκηνοθεσία-διασκευή-ερμηνεία-φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος

Μουσική σύνθεση: Τζιχάν Τούρκογλου

Μουσικός επί σκηνής: Στέλιος Βαρβέρης (πολίτικη λύρα, ούτι, σάσι)

Σκηνική επιμέλεια: Σάββας Σουρμελίδης

Επεξεργασία video με τις εικόνες μαχών του Παναγιώτη Ζωγράφου: Γιώργος Φουκαράκης

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μουλινός

Διεύθυνση Επικοινωνίας: ForArtist Χρύσα Ματσαγκάνη & Αρτίνα Γκέτση

Οργάνωση Παραγωγής Ηθικόν Ακμαιότατον: Παρασκευή Κουτούμπα

Ηθικόν Ακμαιότατον Blogspot: http://ithikon-akmeotaton.blogspot.gr/Σάββατο & Κυριακή στις 18.30 / Διάρκεια 70’

Θέατρο Αλκμήνη | Αλκμήνης 8 -12, Γκάζι (Στάση Μετρό Κεραμεικός)

Προπώληση Εισιτηρίων: www.ticketservices.gr


Τιμή Εισιτηρίου: Γενική είσοδος 10€

Προπώληση 8€

Μειωμένο (άτομα ηλικίας άνω των 65, φοιτητές, ΑΜΕΑ, για ηθοποιούς με ενημερωμένη κάρτα ΣΕΗ και θεατρολόγους με ενημερωμένη κάρτα θεατρολόγων, κατόχους κάρτας πολιτισμού ΥΠ.ΠΟ.Τ. και για ομάδες θεατών πάνω από 10 άτομα)

Μειωμένο για άνεργους με κάρτα ΟΑΕΔ, AMEA, πολύτεκνους και μαθητές: 5€Μια παραγωγή της εταιρείας θεάτρου “ηθικόν ακμαιότατον”Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς επικοινωνίας:

Κανάλι Ένα 90,4, Ραδιοφωνικός Σταθμός Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5, ERTOPEN (www.ertopen.com),

105,5 Στο Κόκκινο, Στο Πορτοκαλί (www.stoportokali.gr), Το Ραδιόφωνο (www.toradiofono.gr), Αθήνα 9,84, Δημοτική Ραδιοφωνία Ηρακλείου Αττικής 94FM, Culturenow (www.culturenow.gr), Θεατρομανία (www.theatromania.gr), Paradromos (www.paradromos.gr), Streetradio (www.streetradio.gr), Go-out (www.go-out.gr), Diastixo (www.diastixo.gr), Mindradio (www.mindradio.gr), Tralala (www.tralala.gr), Αλμυρό φυστίκι (almiro-fistiki.blogspot), Outnow (www.outnow.gr), Kulturosupa (www.kulturosupa.gr), Radioparis (www.radioparis.gr), Skywalker (www.skywalker.gr), Noisy (www.noizy.gr), Eναλλακτικός (www.enallaktikos.gr), Allf4fun (www.allforfun.gr), Επί Σκηνής (www.episkinis.gr

6 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page