top of page
  • info522145

ΓδαρμένοςΑπό τις 29 Μαρτίου έως 28 Απριλίου

Παρασκευή & Σάββατο στις 9 μ.μ. ,Κυριακή στις 7 μ.μ.


τρέιλερ: http://www.youtube.com/watch?v=pZnBB8-DJFw


"..Πάντα υπάρχει κάποιος πιο δυνατός από σένα"

Ένας νεαρός, ο ΄Εντ, είναι μέλος μιας βίαιης συμμορίας. Καταλήγει χτυπημένος στο έδαφος από τους πρώην συντρόφους του. Καθώς παλεύει στα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου ξετυλίγεται, σαν μια ταινία, το κουβάρι της ζωής του στο χρόνο. Ο Έντ ταξιδεύει στην εποχή που ήταν δώδεκα ετών, όταν η βία μπήκε στην καθημερινότητά του. Μιλά για την αδρεναλίνη που ρέει μέσα σε μια γροθιά και τα δάκρυα που κυλούν σ’ ένα μελανιασμένο μάγουλο. Μιλά για θύματα και δράστες, για τη μεθυστική δύναμη και την ταπείνωση. Αγγίζει βαθιά μέσα του την αγάπη και την απώλεια.

Το έργο γράφτηκε το 2008, παίχτηκε με μεγάλη ανταπόκριση στο Dramaten - Εθνικό Θέατρο της Σουηδίας (Στοκχόλμη), σε σκηνοθεσία του Magnus Ehrner και έχει περιοδεύσει στα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σουηδίας. Το 2009 το έργο ταξίδεψε και παρουσιάστηκε στην αγγλική γλώσσα στη Ρουάντα, μια χώρα που έχει δοκιμαστεί από συνεχείς εμφύλιες συγκρούσεις. Επίσης μεταφρασμένο στα γερμανικά έχει παρουσιαστεί στη Γερμανία και την Αυστρία.


Κείμενο: Mats Kjelbye, Μετάφραση: Εύα Στυλάντερ

Σκηνοθεσία: Στρατής Πανούριος

Το ρόλο του ΄Εντ ερμηνεύει ο Νικόλας Αναστασόπουλος

Διάρκεια παράστασης: 70λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήριο: 8€


Η παράσταση «Γδαρμένος» που παρουσιάστηκε φέτος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε έναν ευρύ κύκλο μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονιών, συνεχίζει τώρα τις επιτυχημένες παραστάσεις που τόσο άγγιξαν όλους τους θεατές, εφήβους και ενήλικες. Το θέμα του έργου, επίκαιρο όσο ποτέ, αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στο αδιέξοδο της βίας. Η παράσταση επιστρέφει από την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013 έως και την Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου 2013 στη σκηνή του Θεάτρου ΑΛΚΜΗΝΗ κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Παράλληλα συνεχίζονται οι πρωινές καθημερινές παραστάσεις σε σχολικές αίθουσες Λυκείων.

Ο «Γδαρμένος» (Blästrad) είναι μια παραγωγή του Καλλιτεχνικού Οργανισμού ΚΟΧΥΛΙ σε κείμενο του Σουηδού θεατρικού συγγραφέα Ματς Σιέλμπυ (Mats Kjelbye), μετάφραση Εύας Στυλάντερ, σκηνοθεσία Στρατή Πανούριου και ερμηνεία Νικόλα Αναστασόπουλου. Το έργο μιλά για τη δημιουργία της βίας στην ψυχή ενός παιδιού και φανερώνει βήμα-βήμα τις επικίνδυνες επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η επίδραση στο άτομο και την κοινωνία. Κεντρικός στόχος του να ευαισθητοποιήσει, να προβληματίσει, να σπάσει το φόβο, να φωτίσει την εμπιστοσύνη προς τον συνάνθρωπο, να μεταδώσει αξίες ανθρωπισμού. Η παράσταση απεικονίζει με άμεσο τρόπο πώς η βία έχει τη δύναμη να διαβρώσει την ψυχή μιας κοινωνίας, όταν σημαντικές ανθρώπινες αξίες όπως η κατανόηση, η αλληλεγγύη, η συμπόνια γίνονται σπάνιο αγαθό.

Ο «Γδαρμένος» είναι ένα έργο γραμμένο για να παρουσιάζεται εύκολα στην αίθουσα μιας τάξης ή στο χώρο εκδηλώσεων ενός σχολείου υιοθετώντας τη μορφή του θεάτρου «βαλίτσα». Είναι κατάλληλο για μεγαλύτερους μαθητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (14-18 ετών). Με τη δύναμη της θεατρικής πράξης και την άμεση προσέγγιση με το θεατή το κείμενο γίνεται σκληρό σαν την επίθεση μιας συμμορίας. Έχει τη δύναμη να μεταφέρει τον θεατή στο διαταραγμένο συναισθηματικό κόσμο ενός ψυχρού και αδιάφορου παιδιού, να τον εκθέτει στην ασχήμια και τον παραλογισμό της βίας και να τον οδηγεί προστατευτικά σε μονοπάτια με πανανθρώπινες αξίες. Αμέσως μετά την παράσταση το έργο γίνεται αφορμή για συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τον ηθοποιό. Έτσι όλοι οι θεατές έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις, τα συναισθήματα και τους φόβους τους για το θέμα της βίας.


ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Αν ενδιαφέρεστε να κλείσετε θέσεις για ομάδα στο θέατρο, ή αν θέλετε να κλείσετε ημερομηνία για να έρθει η παράσταση σε δικό σας χώρο του σχολείου, ή αν θέλετε να παρακολουθήσετε την παράσταση με πρόσκληση για εκπαιδευτικούς στις τακτικές παραστάσεις, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τα τηλέφωνα 210-8674657, 210-8665144 (Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9.30 - 12.30) ή απόγευμα (6 - 8μ.μ ) με τον Βασίλη Μιχαήλ στo κινητό 6972-053334 mail: vmichail@otenet.gr.


Ενδιαφέροντα links

• Κατάλογος Θεάτρων Δικτυακής Πύλης Υπουργείου Παιδείας, παραστάσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:

http://www.e-yliko.gr

• Περισσότερες πληροφορίες και το trailer της παράστασης:

http://www.facebook.com/KohiliTheatrikosOrganismos

• Σκέψεις θεατών για την παράσταση:

http://www.athinorama.gr/theatre/data/performances/?id=10019630


• Το έργο σε άλλες χώρες:

http://www.dramaten.se/Dramaten/Forestallningar/Blastrad---Klassrumsteater/

http://dramatenblogg.se/category/rwanda/

http://www.parkaue.de/index.php?topic=22&playId=704

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΤΟΥ ΣΟΥΗΔΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

4 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Η ΚΟΥΝΙΑ

Comments


bottom of page